Concertzaal Het Depot brengt rock 'n roll in Leuven

dinsdag, 15 oktober 2013 18:58

Muziekcentrum Het Depot aan het Martelarenplein in Leuven is sinds eind vorig jaar dé plek waar muzikanten en muziekliefhebbers zich helemaal uitleven. Meer dan een concertzaal waar het goed toeven is, is het ook een gangmaker voor talrijke muzikale initiatieven in de regio. Het was echter geen sinecure om de zaal waarin vroeger (sex)cinema Eden huisde te transformeren tot een concertzaal die volledig voldeed aan de huidige normen én aan de wensen van de nieuwe gebruikers. De opdracht was duidelijk: dezelfde rock-’nrollsfeer creëren, maar met veel meer comfort. M10-architecten uit Lille ging aan de slag en na een grondige renovatie mag het resultaat er zijn: Het Depot werd een gloednieuwe concertzaal die de nostalgische sfeer van vroeger in al zijn vezels uitademt.

Woelig verleden

In november 2012 ging het vernieuwde Depot open. Het vormde het sluitstuk van een geweldige culturele inhaalbeweging van de stad. Met Museum M, een volwaardig museum voor hedendaagse kunst, kunstencentrum Het Stuk en vijf locaties die werden samengevoegd tot cultuurcentrum Leuven (30CC) in Leuven nu erg interessant voor creatievelingen. Met Het Depot kreeg de stad een zaal voor rock- en andere populaire muziek en daar werd heel lang op gewacht. De vele duizenden studenten die sinds de sixties in de stad verbleven, herinneren zich concerten in de Lido (slechte akoestiek), de Manhattan (te ver, geen rockgehalte) en in de nineties de Corso. Geen van die zalen doorstond de tand des tijds en sinds midden jaren negentig had Leuven geen noemenswaardige muziekclub meer. Tot Het Depot, sinds 2005 een zwervende muziekorganisatie, zich vestigde in zaal Eden, op het Martelarenplein. Het gebouw had de charme van een oude cinemazaal, maar was aan een grondige vernieuwing toe. “Onze zaal was niet voor muziek gemaakt”, vertelt Mike Naert, directeur van Het Depot. “Ze was neergegaan in de Eerste én de Tweede Wereldoorlog, en daarna heropgebouwd. Ze werd doorheen de jaren ingericht als hotel, bioscoop, heeft leeg gestaan en er werd zelfs een tv-studio gehuisvest. Ook het Vlaamse Radio Orkest heeft er geresideerd voor het in 2005 naar Brussel trok.” “Toen we besloten de zaal te renoveren, hadden we een zeer duidelijke richtlijn voor de architecten: we wilden geen kille bunker, maar de sfeer van een bruine kroeg.”

Lees 1899 keer

Design & Development by wlsolutions