Veilig werken op hoogte van levensbelang

dinsdag, 11 april 2017 10:37

Schilders en stukadoors worden bijna dagelijks geconfronteerd met de risico’s die verbonden zijn aan werken op of in de hoogte. Het toch wel grote aantal ongevallen – een aantal daarvan met blijvende letsels en zelfs fatale afloop – die werknemers in de sector de voorbije decennia hebben meegemaakt, noopte de overheid tot een reeks wetten en normen.

Europese normen

In België moeten de ladders, trappen en steigers in de eerste plaats voldoen aan de Europese normen. Deze zijn als volgt:

  • EN1004 is de actuele norm voor rolsteigers. Daarin staat onder meer dat de steigers voorzien moeten zijn van de verplichte ‘sterkte- en stabiliteitsberekening’. Werken op steigers vereist wettelijk dat er sterkte- en stabiliteitsberekeningen ‘op het werk’ zelf aanwezig moeten zijn, tenzij er sprake is van een standaardconfiguratie. Ook bij aanschaf van een standaardconfiguratie (rol)steiger is het van belang een sterkte- en stabiliteitsberekening conform de geldende norm EN 1004 van de fabrikant te ontvangen. Het mixen van verschillende merken is vanuit veiligheids- en aansprakelijkheidsoogpunt zeer risicovol en wordt ten strengste afgeraden omdat in dit geval het maken van een sterkte- en stabiliteitsberekening in de praktijk moeilijk en vaak niet realiseerbaar is, meer specifiek omdat de benodigde specificaties niet of onvoldoende bekend zijn.
  • EN1298: in deze norm is vastgelegd aan welke eisen de handleiding van opbouw en gebruik van steigers moet voldoen.
  • EN131: Europese norm voor ladders, vouwladders en trappen. Wijzigt op 1/11/17 (zie kaderstuk).
  • EN14122 (‘veiligheid van machines, permanente toegangsmiddelen tot machines’): deze norm bepaalt de vereisten waaraan overstapbordessen, steektrappen en kooi-/gevelladders moeten voldoen.
  • EN14183: actuele norm voor opstapjes en opstapkrukjes. Deze producten worden berekend op een maximale belasting van 150 kg.
  • EN14183: actuele norm voor zoldertrappen.

Belgische wetgeving

Over werken op hoogte zijn er ook op nationaal vlak verschillende regelgevende bepalingen. De belangrijkste zijn samengebracht in het KB van 31 augustus 2005 ‘betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte’. Deze bepalingen vormen een aanvulling op de algemene regels over het gebruik van arbeidsmiddelen. De algemeen geldende regels blijven immers ook van toepassing op de arbeidsmiddelen die ingezet worden voor werkzaamheden die in of op een bepaalde hoogte worden uitgevoerd. Het KB omvat enerzijds bepalingen die gelden voor alle arbeidsmiddelen, anderzijds zijn er de bepalingen voor drie specifieke groepen:

  • ladders, trapladders en platformladders;
  • steigers;
  • toegangs- en positioneringstechnieken met touwen.

Het KB van 31/8/2005 vermeldt eveneens dat elke steiger moet beschikken over een sterkte- en stabiliteitsberekening én dat elke gebruiker van steigers een aangepaste opleiding moet krijgen.

 

Lees het volledige artikel in editie 49 van Paint, Stuc & Covering News >>

 

Lees 1940 keer Laatst aangepast op dinsdag, 11 april 2017 11:25

Design & Development by wlsolutions