Kleurspecialisten kiezen voor krachtige, maar warme tinten

donderdag, 21 februari 2019 10:58

Kleur is belangrijk is ons leven. We zijn allemaal op kleuren gefixeerd, of we nu willen of niet.

Kleuren hebben een belangrijke herkennings- en signaalfunctie, maar bepalen ook hoe we ons voelen. Daarom hechten we er zoveel belang aan in onze woonomgeving. Verffabrikanten onderzoeken welke kleuren actueel zijn en bepalen elk jaar opnieuw de kleurentrends, vaak met de trendkleur van het jaar als eyecatcher.

Sorbetrood

Voor 2019 schuift Caparol sorbetrood (3D Grenadin 130) naar voor. Een vrolijke en uitgesproken kleur die tegelijk warm en aangenaam, maar ook krachtig is en bovendien perfect te combineren valt met andere roodtinten of andere warme kleuren die er goed mee harmoniëren. Sorbetrood sluit volgens Caparol aan bij de algemene trend naar meer opvallende accenten, met duidelijke nuances en meer levendigheid en afwisseling in het interieur. Wie dat wil, kan probleemloos aan het combineren slaan. Denk aan een combinatie van sorbetrood met rosé en zwembadblauw. Of met munt en abrikoos. Heel mooi is sorbetrood met aardekleuren, rosé en hemelsblauw …

Quiet Clearing

PPG (Sigma, Histor) stelde zich de vraag of we kiezen voor een neutraal interieur of we juist out-of-the box denken? Met Quiet Clearing kan het allemaal. Het internationale team van kleurexperten heeft tijdens de jaarlijkse Voice of Colour-bijeenkomst namelijk Quiet Clearing uitgeroepen tot ‘Kleur van het jaar 2019’. Deze kleur is diep, warm, levendig en aards en volgens PPG de perfecte basistint voor elk interieur. Quiet Clearing is een donkergroene kleur die rust en kalmte uitstraalt en de natuur moeiteloos naar binnen haalt. Bovendien geeft het een knus gevoel in een ruimte.

Om de klant te helpen met maken van een harmonieuze kleurcombinatie, schuift de verffabrikant het 60-30-10 principe naar voor. Dat principe gaat uit van een kleurenplan dat gebaseerd is op drie kleuren, die in verschillende verhoudingen toegepast worden in de ruimte. Om 60-30-10 toe te passen bestudeert u eerst de totale ruimte en alle elementen die daarin terug te vinden zijn. De basiskleur of hoofdkleur wordt in ongeveer 60% van de ruimte toegepast en bepaald de algemene sfeer in de ruimte. 30% van de ruimte wordt opgevuld door een nuancekleur, bijvoorbeeld Quiet Clearing. De finishing touch, een accentkleur, is voor ongeveer 10% aanwezig in de ruimte en maakt het geheel af.

Spiced Honey

AkzoNobel (Levis, Sikkens, …) maakte in september 2018 al het Kleur van het Jaar 2019 bekend. De keuze van de kleurspecialisten viel deze keer op Spiced Honey, een warme amberkleurige tint die gekozen is om een sfeer van positiviteit en optimisme te brengen – een verlangen om 'het licht binnen te laten'. Spiced Honey is bijzonder veelzijdig en kan worden gecombineerd met allerlei kleuren om een verscheidenheid aan looks te creëren, afhankelijk van de sfeer die men in huis wil creëren – van rustgevend en rustig tot knus of levendig. Door zijn elegante gouden tint kan Spiced Honey elke ruimte een nieuw gevoel van warmte geven. Het aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat hij perfect samengaat met een scala aan andere tinten, van aardse neutrale tinten tot opvallende felle kleuren. Spiced Honey kun je combineren met zachte pasteltinten om een rustige ruimte te creëren, met dieprood en turquoise voor een ontspannende ruimte, of met levendige, heldere kleuren om een stimulerende omgeving te creëren.

Holy Terra

Bij BOSS paints kozen ze niet één, maar tien nieuwe trendkleuren. Stuk voor stuk gaat het om tinten met een eigen karakter, die in elkaars nabijheid een specifieke sfeer oproepen. De centrale trendkleur voor 2019 is echter Holy Terra, een warme aardetint die verkrijgbaar is als verfkleur én als decoratieve techniek Claystuc. De negen andere kleuren werden ingedeeld in drie belevingswerelden: Spiritual Living, Crafted Living en Gallery Living. Elke wereld is complementair met Holy Terra, maar reflecteert telkens een ander gevoelsspectrum.

BakedClay

Ook voor Paintfactory bestaat het kleurenpalet voor 2019 hoofdzakelijk uit warme, rustige kleuren die zorgen voor intimiteit en een rustige sfeer. Deze sereniteit is echter allesbehalve een synoniem voor neutraliteit. Een pittige toets hier en daar mag zeker en zorgt voor een speels effect. Het Paintfactory kleur 2019 is dan ook BakedClay (PCC122), warm oranje dat in elke kamer zorgt voor een positieve vibe. Het kleurenpalet dat Paintfactory samenstelde voor 2019 bevat een kleurrijke mix van weliswaar rustgevende tinten. De aardetinten zoals bruin en beige zijn helemaal terug van weggeweest. Inspiratie werd ook opnieuw gevonden in de natuur. Neutraliteit is verdwenen en maakt plaats voor tijdloze en vooral duurzame combinaties die voor langere tijd ‘in’ blijven en zorgen voor een sfeervol en aangenaam interieur. Toch mag er wat pit in inzitten en verrassen we met speelse, maar toch verfijnde accenten die we kunnen toepassen in verschillende interieurstijlen. BakedClay (PCC122) sluit hier volledig bij aan. Het zacht oranje valt op en brengt leven in elke kamer. Het oranje creëert rust, maar straalt tegelijk positiviteit uit. Voor een gewaagder effect kan deze natuurtint gecombineerd worden met wit en off-zwart.

Auteur: Wim Vander Haegen

Caparol kiest voor sorbetrood – © DAW

Quiet Clearing is de kleur van 2019 bij PPG – © PPG

Spiced Honey brengt een sfeer van positiviteit en optimisme – © AkzoNobel

Paintfactory stelde een kleurrijke mix samen met rustgevende tinten – © Paintfactory

Lees 336 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 februari 2019 11:03

Design & Development by wlsolutions