Virtual en Augmented Reality breken door in vloersector

donderdag, 21 februari 2019 11:03

Hoewel Domotex dit jaar iets minder bezoekers over de vloer kreeg, bevestigde de toonaangevende beurs voor tapijten en vloerbedekkingen haar reputatie als showcase voor de internationale trends van de branche. De focus lag duidelijk op digitalisering en ‘creatieve connectiviteit’ met bijzonder aandacht voor VR, AR en AI. 

Hoge kwaliteit

Met meer dan 1.400 exposanten uit ruim 60 landen gaf Domotex opnieuw de start van een naar eigen zeggen succesvol businessjaar in de wereld van de vloerbedekkingen. Dat er minder bezoekers naar de expohallen in Hannover kwamen, kan de organisatie weinig deren, aangezien de ‘kwaliteit’ van de aanwezigen met bijna 90% beslissingsnemers zeer hoog was. De kleine dip wijt Domotex aan de groeiende marktconcentratie. Een bevraging bij de standhouders leert ons dat het bestelvolume per klant is toegenomen en de geplaatste orders bijgevolg constant bleven. Met 70% bezoekers uit het buitenland bevestigde Domotex andermaal het internationale karakter van de beurs. Groot- en detailhandels vormden traditioneel het leeuwendaandeel, terwijl het aantal architecten, interieurspecialsten en professionals uit de contract markt zelfs toenam.      

Connectiveit

Het aangekondigde centrale thema CREATE'N'CONNECT was alom aanwezig en dat bewijst volgens de internationaal bekende ontwerper Sebastian Herkner dat de vloer meer dan ooit de basis voor elk interieur vormt. “Tapijten en vloerbedekkingen oefenen een vitale verbindingsfunctie uit binnen het totale woonconcept. Samen met de muren definiëren vloeren de context, samen vormen ze de basis van het interieurontwerp. De keuze van het vloermateriaal beïnvloedt sterk de manier waarop we leven en communiceren in de binnenruimte.”

De speciale showcase ‘Framing Trends’ was dit jaar volledig gewijd aan het CREATE'N'CONNECT thema en fungeerde als creatieve hot spot binnen het evenement. Als belangrijkste forum voor presentaties en debatten focuste de showcase op de megatrend van de connectiviteit. Framing Trends bestond uit drie modules: ‘Flooring Spaces’ presenteerde een resem innovatieve producten, ‘NuThinkers’ bracht een selectie van designprojecten en een reeks originele kunstinstallaties vormden de hoofdmoot in de ‘Art & Interaction’ zone.

Digitale printtechnologie

Het ‘Wood Lifecycle’ project, een creatie van Total Tool Milano, groeide uit tot de grootste attractie. De levenscyclus van hout werd er in zeven verschillende stappen - van de boom die in het bos groeit tot aan het gerecycleerde product dat de cyclus aan het andere einde voltooit - getoond. Elk onderdeel van de cyclus omvatte producten van een toonaangevend Italiaans bedrijf. Een speciaal ‘connectiviteitswiel’, bestaande uit gekleurde glasfacetten, nodigde bezoekers uit om in de constructie te stappen en deze in gang te zetten met hun voetstappen waardoor multi-gekleurde lichtreflecties op de omliggende vloerbedekkingen werden geprojecteerd. Deze originele techniek van interacties tussen licht en materialen bevordert overigens ook sociale connecties en interacties, zo bleek uit de talrijke selfies die de bezoekers namen. Fletco Carpets creëerde dan weer in samenwerking met haar klanten een speciale vloer met digitaal bedrukte tapijttegels en een tapijtmat. Het grootste deel van het vloeroppervlak bestond uit een nauwkeurig gedefinieerd patroon dat een ​​duidelijk contrast vormde met de gekorrelde buitenste zone. Het effect werd doorgetrokken naar de muren en illustreerde de nagenoeg onbeperkte mogelijkheden van digitale printtechnologie voor de ontwikkeling van merkidentiteiten.

Doorbraak van VR, AR en AI

Visionme, een Duits start-up bedrijf, oogste bewondering met ‘IUNCO’, een softwarepakket dat een samenspel vormt van innovatieve visualisatietechnologieën, speciaal ontwikkeld voor de vloersector. De ‘Virtual Showroom’ maakt gebruik van VR (Virtual Reality), terwijl de ‘Product Catalogue’ dan weer gewijd is aan AR (Augmented Reality) en AI (Articiële Intelligentie). Een AI smartphone app maakt het mogelijk virtuele vloeren te vervangen door het echte werk en daardoor de visuele en ruimtelijke effecten optimaal te ervaren. De IUNCO multi-platform vloerenconfigurator laat op die manier de gebruiker toe de realiteit te combineren met virtuele werelden.

De presentaties maakten duidelijk dat ook de interieursector niet langer om de trend van digitalisering heen kan. Ook ESIGN Software en active online deden een duit in het zakje met gespecialiseerde visualisatiesoftware en datamanagementoplossingen voor de vloerindustrie. ESIGN’s modulaire ‘Interior Studio Platform 3.5’ toonde het prototype van een nieuw AI-tool, terwijl actief online AR- en VR-tools en nieuwe functies van haar ‘materialo’ programma presenteerde voor de geautomatiseerde overdracht van productgegevens voor websites en online winkels. Leap Tools uit Toronto toonde zijn ‘RoomVo’ visualisatietechnologie, een hulpmiddel waarmee gebruikers hun interieurfoto's rechtstreeks naar de website van een fabrikant of leverancier kunnen uploaden - een app is niet nodig - en het uitzicht van geselecteerde tapijttegels, houten planken of andere design(vloer)oplossingen kunnen simuleren.

Vloeren op maat

Naast een toenemende afhankelijkheid van digitale oplossingen is er ook een groeiende trend naar individualisering in talrijke productsegmenten. Dat kan gaan om vloerbedekkingen met persoonlijk gekozen patronen, maar evenzeer om ongebruikelijke grafische effecten via digitaal printen (‘Unique Territoire’ van Balsan) of een reeks producten met digitaal bedrukte lusontwerpen in schitterende kleuren en een verbazingwekkend hoge resolutie (Girloon met ‘Pure’). De tapijttegels in de Pure-collectie zijn zelfklevend en voorzien van een akoestisch actieve onderkant. De ‘Africa’​​-collectie van Paulig Teppichweberei bestaat uit handgemaakte tapijten en zitkussens gemaakt van gesponnen en gemalen schapenwol uit Nieuw-Zeeland, maar dan met geïndividualiseerde kleurenopties. Met een totaal van 24 gekleurde olie-primers in de ‘Color Collection’ biedt Pallmann mogelijkheden voor kleurontwerp van parketvloeren. Het in Zuid-Tirol gevestigde bedrijf Karl Pedross heeft dan weer een innovatieve technologie ontwikkeld voor digitaal printen op profielsecties en plinten, waarbij het uitzicht van beschermde houtsoorten bijzonder nauwkeurig en overtuigend wordt gereproduceerd in gepersonaliseerde ontwerpen.

Natuurlijke duurzaamheid

Aandacht voor de natuur en duurzaamheid is een trend die zich al enkele jaren doorzet en nu doorgetrokken wordt in een breed scala van productcategorieën. Voorbeelden hiervan zijn duurzaam geproduceerde wollen tapijten met decoratieve driedimensionale structuren (Tisca-Textil met ‘Olbia’, Best Wool Carpets met ‘Crayons’) en geweven tapijten die gemaakt zijn van hoogwaardige, ademende natuurlijke vezels (Franz Reinkemeier met de ‘Wohnidee-Kollektion’). Ook opvallend: getufte tapijten met een onderkant van gerecycleerd polyester. De tapijten zijn vrij van chemische bindmiddelen en de onderkant verbetert tevens de akoestiek van de ruimte (Freudenberg Performance Materials met ‘Sustainable Backing’). Om het aspect ‘natuur’ te bekemtonen bedacht Freudenberg met één van zijn klanten een ​​natuurlijk ogende tapijtvloer die bedrukt was met mos en gras, compleet met duurzaam geproduceerde recycleerbare rug. Een andere nieuw product met een natuurlijke uitstraling is ‘Cork Wood Wise’ van Amorim. Zelfs lederen tapijten ontbraken niet op het appel. 

Het thema natuur manifesteert zich verder ook in parket en andere houten vloeren. Er was veel belangstelling voor vintage vloeren ‘met een geschiedenis’, zoals gereconditioneerde spoorbielzen of balken van afgebroken gebouwen (Flamingo Parket met ‘Raftwood’, Losan met ‘Jungle Oak’). Er was ook een ruim aanbod van kunstmatig verweerde of met de hand gemaakte 'used look' houten oppervlakken (Fetim, Heywood Vloeren, Cora Domenico). De drielagige parketvloer ‘Carcassonne’ van Lamett bestaat uit brede vloerplaten met een authentieke woonoppervlakstructuur in de vorm van zichtbare knopen en open scheuren.

De ‘used look’ zien we trouwens ook terug in tapijten, waar (zilver)grijs het komende jaar de belangrijkste trendkleur is.

Auteur: Wim Vander Haegen

Woodlife Cycle van Total Tool Milano

Digitale printtechnologie voor merkidentiteiten van Fletco Carpets

De IUNCO vloerconfigurator van Visionme maakt gebruik van AR en AI

Ongebruikelijke grafische effecten via digitaal printen: ‘Unique Territoire’ van Balsan

Foto’s © Domotex

Lees 321 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 februari 2019 11:06

Design & Development by wlsolutions