Brachot-Hermant koopt twee extra Ierse Blauwe Hardsteengroeves

vrijdag, 06 december 2013 13:20

Op 28 november jongstleden heeft Brachot-Hermant, producent en groothandel in natuursteen met hoofdzetel in Deinze (Oost-Vlaanderen), de onderhandelingen omtrent de acquisitie van twee extra Ierse groeves van Blauwe Hardsteen met bijhorende fabrieken succesvol kunnen afronden. Met als resultaat dat het Belgische bedrijf nu de drie grootste Blauwe Hardsteengroeves van Ierland uitbaat.

Brachot-Hermant baatte tot voor kort één Ierse Blauwe Hardsteengroeve uit waarvan het materiaal gecommercialiseerd wordt onder de naam Kilkenny Limestone®. Met de recente overname van Stone Developments, in de Benelux beter gekend onder de naam Erinstone®, bezit de Belgische producent en groothandel nu in totaal 3 steengroeves: de Kellymount Quarry in Paulstown en sinds kort dus ook de James Walsh Quarry in Carlow en Holdensrath Quarry in Kilkenny. De drie samen zijn goed voor een jaarlijkse productie van meer dan 75.000 m³ Ierse Blauwe Hardsteen, wat meer dan 80% van de totale jaarproductie van Ierse Blauwe Hardsteen is. De Ierse variant is een alternatief voor de Belgische Blauwe Hardsteen. Eerstgenoemde bevat iets minder fossielfragmenten dan de Belgische Blauwe Hardsteen maar heeft dezelfde technische eigenschappen. Beide materialen worden immers ontgonnen uit dezelfde geologische lagen.

Verschillende voordelen

Het samensmelten van de uitbating van de drie grootste Blauwe Hardsteengroeves in Ierland brengt volgens Brachot-Hermant verschillende voordelen met zich mee:

  • de continuïteit van aanvoer van kwalitatief materiaal kan worden verzekerd voor de klanten;
  • er kan een efficiënte manier van ontginnen worden toegepast met het oog op duurzaamheid en bescherming van het milieu;
  • voor de Ierse Blauwe Hardsteengroeves gelden, net als alle andere bedrijven van de Brachot-Hermant groep, de strenge Belgische kwaliteitsnormen.

Uitbreiding zaag- en afwerkingscapaciteit

Naast de groeves wordt ook een belangrijke uitbreiding van de zaag- en afwerkingscapaciteit gerealiseerd. Grote blokken worden met draad- en/of kettingzagen uit de groeves gezaagd. De blokken worden getrimd en vervolgens met raamzagen of blokzagen in platen verzaagd. Met de aanwezige machines in Kilkenny kan een waaier aan oppervlakte-afwerkingen aangeboden worden: gepolijst, verzoet, diamantgezaagd, gevlamd, gefrijnd,... Samen met het uitgebreide machinepark van de site in Deinze ontstaat er een mooie synergie van mogelijkheden van Blauwe Hardsteen:

  • verzekerd aanbod in verschillende diktes en kwaliteiten;
  • innovatieve afwerkingsmogelijkheden;
  • snelle leveringstermijnen.
Lees 2036 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 januari 2014 14:16

Design & Development by wlsolutions