Nieuwe btw-regels voor e-commerce: een eerste stap

donderdag, 25 februari 2016 11:08

Vandaag wordt met een btw-besluit werk gemaakt van de malafide praktijken van het aanrekenen van te lage btw-tarieven op buitenlandse webshops. Het is een vorm van fraude die Comeos, de federatie voor handel en diensten, al langer wil zien verdwijnen. Nu kan er werk gemaakt worden van efficiënte controles en een verdere Europese harmonisering.

De buitenlandse handelaar die online verkoopt aan Belgische consumenten, moet in principe ook de Belgische btw-tarieven aanrekenen, indien hij jaarlijks voor minstens 35.000 euro aan en in België verkoopt én hij het transport voor zijn rekening neemt. In de praktijk blijken echter veel van die handelaars de btw-wetgeving te omzeilen, door het transport naar België apart te laten afhandelen door een derde bedrijf.

“Op die manier zitten onze Belgische webshops natuurlijk in een ongunstige concurrentiepositie”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos. “Enerzijds kopen hun klanten gemakkelijker aan in het buitenland, waar ze (vaak dus onterecht) genieten van een lagere btw. En anderzijds is het voor onze Belgische webshops onbegonnen werk om zelf in het buitenland te verkopen.”

Europa volgt België

De Belgische consument die bijvoorbeeld een televisietoestel koopt bij een webshop die in Luxemburg is gevestigd, moet daar in principe 21% btw op betalen. Maar wanneer de webshop het vervoer van dat toestel laat afhandelen door een andere partij, zakt de btw naar 17%. “Op die manier ben je voor een toestel van 800 euro dus meteen al 32 euro goedkoper dan je Belgische concurrenten”, zegt Dominique Michel. “Onder impuls van België, heeft het Europese btw-comité nu beslist dat het geen rol speelt wie het transport van de goederen uitvoert. Of de webshop het zelf doet, of het uitbesteedt: vanaf nu gebeurt het altijd voor rekening van de leverancier. En moet de btw worden betaald in het land van levering.”

De Belgische fiscale administratie volgt nu de Europese aanbeveling, en publiceert vandaag een btw-beslissing die het transport van de goederen duidelijker definieert.  “Natuurlijk zijn we daar tevreden mee”, zegt Dominique Michel. “Het is op zijn minst een stap in de goede richting. De controles blijven natuurlijk wel een probleem: een Belgische ambtenaar kan niet zomaar bij bedrijven in Luxemburg nagaan of ze al dan niet die drempel van 35.000 euro halen.”

En nu kan België nog verder gaan

“We bewijzen in dit dossier dat we druk kunnen uitoefenen binnen Europa”, zegt Michel. “Dus moeten we nu doorduwen. Door bijvoorbeeld die drempel van 35.000 euro af te schaffen, waardoor we zelfs geen buitenlandse controles meer nodig hebben. Als we dan ook nog eens onze btw-tarieven afstemmen op die van de buurlanden, helpen we het probleem zelfs helemaal de wereld uit.“

Lees 1286 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 februari 2016 11:14

Design & Development by wlsolutions