Jaarresultaten Kingfisher bevestigen het herstel in UK en stagnatie in Frankrijk

woensdag, 23 maart 2016 15:39

Voor het eerst sinds ze Sir Ian Cheshire opvolgde en in maart vorig jaar een resem draconische maatregelen nam, had Véronique Laury als CEO van de Britse retailgroep de eer om op 23 maart met de definitieve jaarcijfers van Kingfisher naar buiten te treden.

Vijfjarenplan

De resultaten van het afgelopen financiële jaar (eindigend op 31 januari 2015) vormen een eerste weerspiegeling van de impact van het Strategisch Vijfjaren Plan, ondertussen beter bekend als het ‘ONE Kingfisher’ project. Daarbij ligt de nadruk op een doorgedreven harmonisering van het productassortiment, krijgt het omnichannel gebeuren en digitaliseringsbeleid (IT-platformen) de hoogste prioriteit en wordt tegelijk gestreefd naar meer operationele slagvaardigheid door kostenbesparing.

Bijna 400.000 SKU’s

Voor het ganse winkelpark (onder de enseignes Castorama, B & Q, Brico Dépôt and Screwfix ) verspreid over negen landen, telde Kingfisher tot vorig jaar niet minder dan 393.000 SKU’s (u leest het goed, bijna 400.000!) terwijl er slechts 7.000 SKU’s gelijktijdig in twee landen verkocht werden. Ondertussen werden niet minder dan 20 categorieën zwaar onder de loep genomen, met uiteraard een directe impact op de inkrimping van het aantal leveranciers, in sommige categorieën tot zelfs -70%.

Screwfix

Ondanks de sluiting van reeds 40 van de aangekondigde 65 winkels (15 % van het winkelpark) steeg de totale verkoopomzet met 3,8 % terwijl Kingfisher de retailwinst opkrikte met 7,4 %. Groot-Britannië en Ierland, samen goed voor + 18 %, deden het merkwaardig beter dan Frankrijk (+ 1,2 %). Andermaal blijkt Screwfix met zijn e-commerce activiteiten de belangrijkste bijdrage te leveren tot deze bemoedigende cijfers.

Vernieuwd managementteam

De ‘Iron Lady of DIY’ krijgt niet veel ademruimte want op 24 mei mag ze andermaal de kwartaalresultaten bekend maken. Tegen dan is haar vernieuwde managementteam (met aanwinsten uit het kamp van Ikea, Mc Donalds en Morrisons) compleet. Op Jean-Paul Constant na (ex-Decathlon) die Chief Sales and Retail Operations wordt van Castorama, B&Q en Brico Dépôt.

De Française deed haar stinkende best om de korte termijn resultaten te verbloemen; de belegger zal haar verdiensten evalueren op het dividend dat nu 232 miljoen Britse pond bedroeg.

Lees 1304 keer Laatst aangepast op woensdag, 23 maart 2016 15:56

Design & Development by wlsolutions