Nederlandse krant De Telegraaf: 'Onrust bij Maxeda DIY Group neemt toe'

donderdag, 19 mei 2016 12:55

Het rommelt in de top van retailbedrijf Maxeda, zo laat De Financiële Telegraaf vandaag weten. In een uitgebreid artikel wordt een niet zo fraai beeld geschetst van de heersende onrust op het hoofdkantoor in Amsterdam. Volgens het Nederlandse dagblad illustreert het recente vertrek van CEO Roel Van Neerbos en Roy Van Keulen (Directeur Brand, Content & Digital) de toenemende spanning bij de Benelux-marktleider in doe-het-zelf. “De investeringsmaatschappijen achter Maxeda willen de formules Praxis, Formido en Brico verkopen en de nieuwe eigenaren investeren daarom geen cent meer in de winkels”, zo staat onverbloemd in het ophefmakende artikel te lezen.

Moeilijke dhz-markt

De journalist van het ophefmakende artikel in De Telegraaf denkt te weten wat de onrust veroorzaakt. ‘Het grote probleem voor het eens almachtige Nederlandse retailbedrijf is dat het de doe-het-zelfbedrijven Praxis, Formido en Brico aan de straatstenen niet kwijt kan’, schrijft hij in niet mis te verstane woorden. We citeren verder: ‘Maxeda probeerde het keer op keer, maar de bedrijven zitten vol schulden en ook werkt de markt voor klusbedrijven niet echt mee. Door de crises zijn de doe-het-zelvers de laatste jaren 30% van hun marktaandeel kwijt geraakt, meldt ABN Amro in een recent analistenrapport. Analisten Sonny Duijn en Henk Hofstede spreken van ‘een vechtmarkt waar nieuwkomers als Hornbach en Bauhaus, die op grote volumes en lage prijzen mikken, voor meer concurrentie en prijsdruk zorgen. Branchevreemde aanbieders van doe-het-zelfproducten als Action en bol.com versterken deze trend.”

Volgens retailkenner Paul Moers deelt vooral Praxis zwaar in de klappen. “Concurrent Gamma wist vorig jaar aan te sluiten bij een grote Duitse inkooporganisatie waardoor de kosten flink omlaag gingen, en het bedrijf in de zwarte cijfers bleef. Praxis deed dat niet. Het bedrijf probeert met enorme kortingen marktaandeel te behouden, maar dat schiet natuurlijk niet op.”

Aasgieren

Toen vorig jaar werd gecommuniceerd dat Praxis, Brico en Formido waren verkocht, trokken kenners dit nieuws meteen in twijfel. Hun versie van de feiten: de vorige Maxeda-eigenaars (KKR, Permira, AlpinvestPartners en Cinven) hebben gewoon een deel van de schuld omgezet in aandelen en in ruil voor een meerderheidsbelang een schuld van 200 miljoen euro (een kwart van de totale schuld) overgedaan aan het Franse Ardian en Amerikaanse Goldentree.

De komst van deze fondsen is volgens De Telegraaf slecht nieuws voor het personeel van de Praxis-keten. “Het zijn echte aasgieren”, zegt een bankier die deze fondsen kent en liever niet met zijn naam in de krant komt. “Ardian en Goldentree zijn geen gewone private equity partijen, maar zogenoemde distressed debt funds (ddf). Deze fondsen komen pas in zicht als een bedrijf in hoge nood zit. Ze springen dan niet zachtzinnig om met het concern. Vaak wordt het zittende management vervangen en worden keiharde saneerders aangesteld. Die gaan met de botte bijl door het bedrijf op zoek naar renderende onderdelen. Vaak gaat dit ten koste van het aantal personeelsleden.”

Hetzelfde verhaal krijgen we te horen van Paul Moers.

Deze mensen zijn keihard en kijken alleen naar de korte termijn om zoveel mogelijk poen uit de keten te halen. Bovendien hebben ze geen verstand van retail. Bij V&D ging het ook mis.”

"Eerst Brico verkopen"

Het laatste woord is voor een voormalig bestuurslid van Maxeda dat anoniem getuigt: “Duidelijk is dat deze fondsen geen cent meer zullen investeren in de winkels. Omdat er nu een Fransman als CEO is aangesteld, denk ik dat ze het relatief best presterende Brico gaan verkopen en vervolgens de resterende Praxis-winkels zullen proberen elders onder te brengen.’’


Uit: Het Financiële Dagblad


 

Lees 2482 keer Laatst aangepast op donderdag, 19 mei 2016 14:16

Design & Development by wlsolutions