Intergamma kende vorig jaar 3% omzetgroei

dinsdag, 24 mei 2016 09:08

De omzet van Intergamma, het Nederlandse moederbedrijf van Gamma en Karwei, steeg in 2015 met 3% tot 1.697 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam in 2015 uit op 141 miljoen euro, 7% meer dan in 2014. In Nederland deden de bouwmarkten het beter dan de winkels in België. Volgens algemeen directeur Harm-Jan Stoter zijn deze positieve resultaten in grote mate toe te schrijven aan een verdubbeling van de online verkoop én de aantrekkende woningmarkt. Ook het stadswinkelconcept doet het goed, en krijgt mogelijks uitbreiding.

Meer verhuisbewegingen

“Zowel Gamma als Karwei hebben vorig jaar meer klanten getrokken en de ketens konden verder profiteren van de aantrekkende huizenmarkt. Een toename in het aantal verhuisbewegingen heeft een direct effect op de verkopen van de bouwmarkten. Een breder en vernieuwd assortiment zorgde voor een omzetstijging in alle productcategorieën”, aldus Harm-Jan Stoter, algemeen directeur van Intergamma.

“Daarnaast is de internetomzet vorig jaar verdubbeld en hebben alle winkels begin dit jaar een speciale bestelzuil gekregen waarmee klanten artikelen kunnen bestellen en laten thuisbezorgen. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een retailer op deze schaal bestelzuilen inzet. Verder zijn we vorig jaar begonnen met de herijking van onze strategie voor de jaren 2016-2020. De komende jaren gaan we meer dan 100 miljoen euro investeren in de positionering van de winkelformules, e-commerce en het assortiment."

We zijn voorzichtig met onze outlook, maar we verwachten dat 2016 een vergelijkbare trend laat zien als vorig jaar” - Harm-Jan Stoter, algemeen directeur Intergamma

Crosschannel strategie

Via de Post NL pakketpunten werden vorig jaar 1,3 miljoen pakketten verwerkt. Klanten kunnen in alle Gamma- en Karwei-filialen hun online bestelling afhalen en indien gewenst ook retourneren. Vooral tuinmeubelen verkopen vlot via de e-shop. 

Op speciale bestelzuilen die Intergamma in de bouwmarkten plaatste, kunne klanten het hele assortiment van Gamma en Karwei vinden, deze producten ook bestellen en laten thuisbezorgen of in de winkel, of daar ophalen.

De franchiseorganisatie geeft met deze innovaties steeds meer vorm aan zijn crosschannel-strategie, waarbij de fysieke en online verkoopkanalen naadloos in elkaar overlopen. Voor de DHZ-markt is internetverkoop nog vrij onontgonnen terrein. Dat heeft vooral met de productentypen te maken zoals verf en bouwmaterialen. Klanten komen naar de winkel toe om zich hierover te laten adviseren of het wordt op maat gemaakt.

Live chat

De mogelijkheid om via de webshop of de nieuwe app bestelde artikelen op te halen in een winkel van Gamma of Karwei slaat duidelijk aan. Intergamma gelooft heel sterk in een sterke combinatie tussen winkelbeleving en e-commerce. Veel klanten die nu laminaat of een tuinset laten thuisbezorgen, hebben deze artikelen eerst in de fysieke winkel bekeken.

Bovendien maken steeds meer klanten gebruik van de live chat ‘DatVraagIk’ waarbij ze een rechtstreekse vragen kunnen stellen aan de klusadviseurs van Gamma. Dit leidde ertoe dat vorig jaar meer consumenten de bouwmarkten van Gamma wisten te vinden.

Winkelformules finetunen

Gamma is vooral sterk in bouwmaterialen, terwijl Karwei zich meer richt op de decoratieve markt. In 2015 hebben beide formules de winkelbeleving en het assortiment verder verbeterd. Vorig jaar werden 10 bouwmarkten volledig gerestyled. Daarnaast steeg de vraag naar de installatieservice van Gamma voor bijvoorbeeld het plaatsen van deuren, dakramen en schuttingen. Ook het assortiment raamdecoratie, auto- en fiets is in alle Gamma-bouwmarkten toegevoegd of uitgebreid. De Karwei-winkels kregen vorig jaar  een breder assortiment van VT-wonen.

Nederland beter dan België

Aangezien de stadswinkelformule Gamma Compact in de binnenstad van Amsterdam goed presteert, overweegt Intergamma om dit concept verder uit te breiden. In Nederland deden de bouwmarkten het beter dan de winkels in België. Volgens Intergamma kwam dit voornamelijk doordat de economie in België verder verslechterde. Het gezamenlijke marktaandeel van de formules beide formules bleef gelijk. De franchiseorganisatie verwacht dat dit jaar 70% van de totale goederenstroom via het eigen logistieke netwerk zal verlopen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2012, wat leidde tot meer efficiëntie en een positief effect op het milieu.

Lees 2313 keer Laatst aangepast op dinsdag, 24 mei 2016 10:49

Design & Development by wlsolutions