Belgische dhz-markt kent aarzelende start in eerste kwartaal 2016

donderdag, 26 mei 2016 15:08

De GfK-omzetcijfers van de DIY Superstores (de zogenaamde Big Four) voor het eerste kwartaal van 2016 laten zien dat de Belgische home improvement markt in zijn totaliteit in januari (-0,7%) een valse start kende, dat februari (met bijna 6% groei) een goede maand was maar dat maart (-0,8%) alweer tegenviel.

Omzetgroei in verf

Laten we de totale omzet (van Brico, Plan-It, Gamma, Hubo en Mr. Bricolage) in drie eerste maanden van dit jaar eens van dichterbij bekijken: wat in januari meteen opvalt is de 3% omzetgroei in de verkoop van verf, een categorie die het lange tijd heel moeilijk heeft gehad. Liggen mee aan de basis van de lichte omzetdaling in deze maand: de productgroepen sanitair, hout en deuren. Maar, zo merkt GfK terecht op, januari is doorgaans niet de maand die het jaar moet maken.

 

Extra verkoopdag

Februari liet uitstekende omzetresultaten zien, met groei in bijna alle categorieën. Opnieuw ook voor de verf, dit keer met +2%. Een niet onbelangrijke kanttekening daarbij: 2016 is een schrikkeljaar, wat betekent dat er in februari een extra dag omzet kon gerealiseerd worden. Het (positieve) resultaat is ernaar.

Met een omzetdaling van 0,8% heeft maart (net als vorig jaar trouwens) niet de verhoopte resultaten opgeleverd. Merken we daarbij op dat GfK nog steeds vergelijkt met de buitengewoon uitschieter in maart 2014, toen er sprake was van 16%(!) groei! Dit jaar viel het weer lelijk tegen, wat vooral twee grote productgroepen heeft getroffen: tuin (-8%) en -jawel- ook verf (een terugval van net geen 7%). Positieve noot is dan weer de sterke verkoop van bouwmaterialen in deze maand.

Conclusie na drie maanden: de Belgische dhz-markt (in casu de totale omzet van de grote ketens) kende dit jaar een aarzelende start met een status quo tot gevolg. Benieuwd of in de komende maanden de sterke prestaties van vorig jaar in de periode april-juni kunnen herhaald worden.

Lees 2260 keer Laatst aangepast op vrijdag, 27 mei 2016 10:24

Design & Development by wlsolutions