Jongeren klussen omdat ze er lol in hebben

donderdag, 26 mei 2016 16:29

Zijn jongeren de toekomst van doe-het-zelf? Om het antwoord op die vraag te kennen, voerde de Franse leveranciersfederatie Unibal een kwalitatief marktonderzoek (getiteld ‘Les jeunes, l’avenir du bricolage’) uit rond klusgewoontes in de leeftijdscategorie 18-30 jaar. Conclusie: jongeren, ook vrouwen, schrikken er niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken. Op één voorwaarde: dat ze zich tijdens het klussen goed amuseren. En met een uitgesproken voorkeur voor home improvement-projecten die te maken hebben met inrichting en decoratie.

Handige Hariettes

“Deze duidelijke verschuiving richting decoratieve taken – de meer technische projecten hebben beduidend minder succes- is de voornaamste hefboom voor een gigantische vervrouwelijking van het doe-het-zelven bij jongeren. Zelfs bij jongedames is klussen -een activiteit die als een lonend wordt gezien- tegenwoordig erg in trek”, stelt Unibal vast. Meisjes en vrouwen zijn fier dat ze taken die doorgaans als ‘mannelijk’ worden bestempeld tot een goed einde kunnen brengen.

Klussen is fun

Voor de meeste Franse jongeren staat doe-het-zelven synoniem voor geldbesparing. De behoefte om zorgzaam om te gaan met het beschikbare budget is het grootst bij zij die voor het eerst een eigen huis kopen. Bij de aanschaf van doe-het-zelf producten hanteren jongeren volgende criteria (in volgorde van belangrijkheid): tijdelijke promoties (40%), het prijskaartje (39%) en de kwaliteit (30%) van een product. Wat mensen in de leeftijdscategorie 18-30 jaar eveneens aanspreekt, is het ludieke aspect van doe-het-zelven: ze doen zelf aan home improvement omdat men er plezier in heeft. Nadien vinden jongen mensen het leuk om de eigen realisatie te delen, met vrienden of via de sociale netwerken. “Slechts weinigen onder hen moeten zich forceren om een klusproject aan te vatten”, aldus de Unibal-studie.

Online hulp

Voor de uitvoering van hun project voelen bijna alle respondenten zich naar eigen geholpen door het enorme aanbod aan tutorials (handleidingen) dat vandaag via internet wordt aangereikt. Ook het gebruiksgemak van steeds meer doe-het-zelf producten helpt. Niettegenstaande 78% van de ondervraagden aangeeft het klussen te hebben geleerd van een familielid, aarzelen sommige jongeren om advies te vragen aan een kennis. De meer onervaren klussers laten zich evenmin afschrikken door een ambitieus of kleiner klusproject. Zij beredderen zich met Internetcursussen, instructiefilmpjes en andere online informatiebronnen die ze gretig aanboren.

Lees 2516 keer Laatst aangepast op donderdag, 26 mei 2016 17:13

Design & Development by wlsolutions